216710940_2444814168995349_8492167593332116966_n.jpg

SAFEEL CHARMS

Een afstudeerproject

Je loopt ’s avonds alleen over straat wanneer je onderweg bent naar huis. Je hebt net gezellig een drankje gedaan bij een vriendin. Het was een fijne avond, maar ondanks dat blijf je maar om je heen kijken. Je voelt je onveilig en betrapt jezelf erop dat je je omgeving extreem aan het observeren bent en je in je hoofd de ergste scenario‘s opmaakt. Er zou iemand in de bosjes kunnen zitten, toch? Laatst hoorde je ook al zo’n eng verhaal op het nieuws…

Eigenlijk is het maar vreemd dat vrouwen dit gevoel in deze genoemde situatie ervaren. Er heerst een constante angst dat er wellicht iets zou kunnen gebeuren waar zij niet achter staan. Vaak heeft dit geen directe aanleiding, maar door constant bij elk mogelijk signaal stil te staan en hierover na te denken, ontstaat er een patroon waar je jezelf alleen maar banger maakt. Dit vergroot het gevoel van onveiligheid. Het riep bij mij de vraag op hoe het zou kunnen komen dat vrouwen dit gevoel op dit moment zo sterk ervaren? Op het moment dat je in de auto zit, heb je bijvoorbeeld toch ook niet een constante angst aangereden te worden? Dit wekte mijn interesse.

Ik ben me bewust van het feit dat straatintimidatie een grote rol speelt in het probleem. Echter blijkt dit slechts één van de vele factoren te zijn die voor een onveilig gevoel kunnen zorgen. Daarnaast bestaan er al ontzettend veel oplossingen die gericht zijn op deze vorm van intimidatie. Deze oplossingen zijn vaak ontworpen voor een moment dat er al wat mis is. Persoonlijk lijkt het me goed me te onderscheiden van deze bestaande oplossingen, door de focus meer te leggen op het voorkomen van het ontstaan van een onveilig gevoel op straat. Op deze manier worden het onderzoek en de oplossing wat positiever gepositioneerd ten opzichte van dit negatieve probleem. Dit is dan ook hoe ik me op heb gesteld tegenover het vraagstuk.


Als ontwerper hoop ik met mijn positieve visie een kleine bijdrage te kunnen leveren aan dit grote probleem dat bij veel vrouwen, naar mijn mening onterecht,  als iets vanzelfsprekends wordt gezien.